Iacă ce prostie, o zi internațională a copiei de siguranță. Cine ar avea nevoie de așa ceva. Numai cine a pierduți date știe ce importanță are backup-ul. Am și acum acasă cinci hard disk-uri cu date criptate iar la serviciu am doua hard disk-uri defecte cu datele irecuperabile. În plus, am trecut printr-o „părăjeală” de server când am rămas fără 30 dintre paginile web găzduite pe acel server, toate de pe acel server la acea data. Deci mă încadrez în categoria „pățit”.
Sigur că nu se organizează serbări și cântece patriotice de ziua mondială a backup-ului, dar pentru a evita cântecele de jale trebuiesc luate ceva măsuri. Iată ce ai putea face în câteva scenarii uzuale.
- Backup pentru acasă pentru poze și documente.
Păi facem tot mai multe poze, avem camere tot mai performante iar memoriile telefoanelor se epuizează cu rapiditate, pe lângă nevoia de organizare inteligentă pentru a evita duplicatele, e nevoie de copii de siguranță pentru a evita pierderea lor. Și credeți-mă, am destui oameni în anturaj care ar vrea să recupereze imaginile criptate de pe hardurile lor, dar deocamdată nu se poate, sau se poate pa bani grei.
Ca soluție tehnică recomand fie scrierea lor pe DVD-uri, da ați citit bine, pe DVD-uri sau mai comod, încărcarea în cloud. Sunt multe servicii de cloud la care puteți apela de la DropBox la cele implicite de la Google sau Microsoft sau poate cele de la providerul de internet, cum ar fi RDS care oferă la abonamente și spațiu în cloud.
- Backup pentru micile firme sau organizații.
În genere merge varianta de mai sus și la micile firme și organizații doar că intervine necesitatea protecției datelor ceea ce complică situația. Nu poți stoca la întâmplare datele, nu le poți stoca necontrolat, neorganizat. E nevoie de respectarea unor politici de protecție a datelor și asta complică puțin lucrurile. Cred că deja e nevoie de o soluție dedicată pentru backup și voi reveni cu detalii zilele următoare despre asta.
- Backup pentru firme și organizații medii.
Aici nu mai este treabă de amatori, nu prea mai este loc de soluții gratuite sau negarantate. În plus aici intervine nevoia de a avea un server de backup în colocare sau închiriat. E nevoie de regulamente de politici și garanții.
Nu știu ce măsuri ai luat tu pentru backup, nici dacă îți pasă, nici dacă vei face ceva sau nu, dar pierderea de date e reală și dacă mai punem la calcul și răul pe care îl poate face un angajat supărat, un concurent care are acces unde nu trebuie, un hacker odihnit sau un copil care se crede geniu, consider că o asemenea zi, a backup-ului ar trebui să îți dea de gândit.
Oricum conceptul de backup înseamnă mult mai mult de cât am scris eu mai sus. Backup se referă și la duplicarea datelor pentru a fi păstrate în siguranță dar se referă și la existența de alternative care pot fi folosite rapid în caz de dezastre fie că vorbim de alimentarea cu energie, conexiunea la internet, rețeaua interna, servere și structuri pentru load balancing, crearea de politici de intervenţie și planuri în caz de dezastre etc.
Deci, care ar fi urarea? Happy BACKUP DAY?