Pentru că fac site-uri pentru mulți oameni și în consecință, trebuie să instruiesc o parte din clienți, ca să mă pot lăuda și eu cu paginile create 🙂 . Am decis să scriu o serie de articole referitoare la bloguri.
Încurajez inițiativa și încurajez scrisul, de aceea sfătuiesc pe cei ce încep, să înceapă cât de corect se poate „blogăreala”, pentru că cititorii îi prinzi greu și îi alungi ușor, uneori cu detalii nerezolvate. Scrisul este una din componentele centrale ale blogului, de aceea voi enunța câteva reguli pe care le recomand și care la mine contează. Atenție nu de stil vorbim ci de scrisul efectiv. Așadar:
Scrie simplu
Nu te chinui să introduci culori, fonturi diferite, contur, sublinieri, majuscule și alte artificii prin word sau alt program, pentru că nu e bine să folosești astfel de artificii. Scrie cât de simplu ești în stare. Notepad e de ajuns pentru asta, dacă nu scrii direct pe blog.
Scurt și la obiect
Scoate din acel text, tot ce e inutil și neesențial. Oamenii nu mai au timp de stat ore pe blogul tău, decât dacă ești o somitate. Fii cât de clar, concis și nu te întinde cu postul mai mult decât strictul necesar.
Imagine reprezentativă
Alege pentru articol o imagine care îl reprezintă cel mai bine. Asta nu e treabă ușoară, vă asigur, uenori scriu un articol într-o oră și îmi mai ia o jumătate de oră să îi găsesc imaginea potrivită. Nu trântiți imagini la voia întâmplării. La fel, nu inserați imagini mai multe decât necesarul. E de înțeles că o rețetă are nevoie de imagini, dar un articol despre benzină nu are nevoie de multe imagini.
Verifică ce ai scris
Aici e bai mare. Din entuziasmul nostru, uneori dăm publicare unor articole cu greșeli gramaticale și puteam evita asta, dacă verificam textul din nou. Din experiență spun că trebuie verificat măcar de două ori. Eu folosesc auto-corect și de asemeni, verific și cu corectorul de la Chrome. Ați zice că nu am greșeli, dar vă înșelați, mi se găsesc mereu greșeli de persoane care mă citesc.
Fii original
Nu copia de la alții. Trăim în timplul dictaturii lui „Share”, ne bucură când o scriere primeste share, dar să nu uităm că e nevoie de originalitate. E nevoie de conținut nou, proaspăt și de calitate. Concepe tu articolul, fără să copii pasaje largi de la alții.
Constanță
Ține-te de ceea ce ai început. Scrie cu regularitate și vei avea cititori fideli, dacă scrii bine. Un alt aspect vizat de constanță e stilul. Nu scrie cu fonturi diferite, cu formatări diferite de la o postare la alta. O să arate pagina rău de tot. Păstrează doar setările standard ale blogului tău, nu pune alt tip de font sau culori. De aceea sugerez să fie scrise articolele în notepad.
Împarte
Dacă scrierea e prea lungă, poți fie să o paginezi, fie să faci două articole din ea. E mai bine să ții cititorul în suspans sau să îl faci să dea clik pe un link, deci să interacționeze cu site-ul, decât să îl plictisești. Fii creativ și poți câștiga din asta.
Diacritice
Pentru mine e important ca textul să fie scris cu diacritice dacă e în limba română. Arată mult mai bine.
Iată câteva recomandări care mi-au venit acum în minte. Sigur că lista e deschisă și poate fi completată. Aici te aștept pe tine cu sugestii la finalul articolului.
Succes!